Ízvilág

Losonci Bálint

Borász

Megosztom
a barátaimmal

Feléleszteni a rég elfeledett magyar szőlőfajtákat. Ezért vagyok itt.

Losonci Bálint 5 éves kora óta álmodozik arról, hogy földdel foglalkozzon. A borkészítésbe feleségével közösen vágtak bele a „polgári” foglalkozásuk mellett. Ma már 8 hektáron folytatnak biogazdálkodást. Egyik küldetésének tekinti, hogy a mátrai borvidéket újra fölhelyezze a magyar bortérképre. A nyereményéből olyan régi magyar szőlőfajtákat szeretne újra feléleszteni, melyekből már csak pár példány létezik. Ezekből szeretne új és izgalmas borokat készíteni.

Uc Korszakalkotok Web Sajat Oldal Talent Fent Kicsi Losonci

Q&A

Olvassa el Bálint kérdéseinkre adott válaszait és ismerje meg őt jobban!

Ha a siker receptjében három összetevő szerepel, szerinted melyek azok?

A világ igazi élvonalát tenni magam elé mércének. Jó csapatot és tágabb, közös célokat állító borászközösséget építeni. Komoly siker csak közösségi termékként születhet a borok mezőnyében. Kitartó, alapos munka, a fontos mozdulatokra mindig figyelni, éveken át.

Honnan tudtad, hogy ez lesz a hivatásod?

Amikor 2001-ben egymás után ötször néztem meg egy Szepsy Istvánnal készült interjút.

Mi volt az a jó tanács a pályád során, ami különösen hasznosnak bizonyult, és ki mondta azt?

Alkonyi László, a Borbarát Magazin főszerkesztője mondta, hogy a legjobb borásznak egyszerre kell maximálisan álmodozónak és maximálisan realistának is lennie. Tényleg így van, kivitelezni ezt viszont majdnem lehetetlen.

Mi volt a legemlékezetesebb „mellényúlásod” a munkád során?

Egyszer egyedül dolgoztam a pincében hajnalig, és sikerült a közlekedő edények elvét akaratlanul bemutatnom: reggelre a kádba lógatott slagon át kb. 700 palacknyi bor folyt el. Húsz percig csak dermedten álltam, még sírni sem tudtam; akkor ez az éves termésünk nagyjából harmada volt.

Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni és miért?

Egy darabig geológuskutató is, de a legmeghatározóbb a paraszti lét utáni vágy volt. Négyéves koromban a nagymamám magával vitt a rokonaihoz Sarkadra. Az állandóan dolgozó, mégis mindig jókedvű, szinte teljesen önellátó Imre bácsi és Juliska néni életöröme, környezete, a sokszínű mindennapi tennivalók, no meg a vén diófa, a csirkék, a malacok, a szőlőlugas örökre beoltották az amúgy tipikus pesti kissrácot. Egy hét után masszív tájszólással tértem haza. :)

Ki az, aki inspirál és miért?

Sándor Tamás, a bükki sajtkészítő az egyik legerősebb pozitív példa előttem. Itthon abszolút a szakma csúcsát jelenti, mégis ugyanolyan alázattal és megszállottsággal dolgozik a sajtjai tökéletesítésén, mint a pályája elején. Nem váltja aprópénzre a hírnevet, továbbra is megmaradt igazi maximalista műhelynek a vállalkozása, pedig piaci igény nagyságrendekkel több sajtra is lenne. Eközben műhelytitkait is megosztva tanít másokat, például néhány éve Székelyföldön egyszerű parasztcsaládokat is, hogy különlegesebb sajtokat készítve jobb megélhetésük legyen. A kiugró tehetség és profizmus mellett igazi közösségteremtő ember. Türelme is volt, mikor már tudta, mit akar csinálni, évekig csak tanult svájci mesterek mellett.

Végeredmény

42%

A fenti szám a tehetségre adott szavazatok százalékos arányát mutatja, az adott kategóriában.


Helyezés

1. hely

Ismerje meg a többi ízművészt!

Valaha ők is lelkes pályakezdők voltak. Mára már szakmájuk nagyjaiként tartjuk őket számon. Mi segített nekik kiemelkedni a többiek közül? És mit tanácsolnának azoknak, akik még nem értek ilyen messzire az úton? Bemutatkozásukból ez is kiderül!

Uc Korszakalkotok Web Sajat Oldal Talent Lent Harapunk
2.
Helyezett

Ízvilág

Simonfai Balázs és Csanád Márton

Sörfőző mesterek – Hara’Punk Brewing

Meg szeretném ismerni

Uc Korszakalkotok Web Sajat Oldal Talent Lent Tothsandor 1770
3.
Helyezett

Ízvilág

Tóth Sándor

Kávés szakember és baristatréner

Meg szeretném ismerni