Ízvilág

Losonci Bálint

Borász

Megosztom
a barátaimmal

Támogatni szeretném

Feléleszteni a rég elfeledett magyar szőlőfajtákat. Ezért vagyok itt.

Losonci Bálint 5 éves kora óta álmodozik arról, hogy földdel foglalkozzon. A borkészítésbe feleségével közösen vágtak bele a „polgári” foglalkozásuk mellett. Ma már 8 hektáron folytatnak biogazdálkodást. Egyik küldetésének tekinti, hogy a mátrai borvidéket újra fölhelyezze a magyar bortérképre. A nyereményéből olyan régi magyar szőlőfajtákat szeretne újra feléleszteni, melyekből már csak pár példány létezik. Ezekből szeretne új és izgalmas borokat készíteni.

Uc Korszakalkotok Web Sajat Oldal Talent Fent Kicsi Losonci

Q&A

Olvassa el Bálint kérdéseinkre adott válaszait és ismerje meg őt jobban!

Ha a siker receptjében három összetevő szerepel, szerinted melyek azok?

A világ igazi élvonalát tenni magam elé mércének. Jó csapatot és tágabb, közös célokat állító borászközösséget építeni. Komoly siker csak közösségi termékként születhet a borok mezőnyében. Kitartó, alapos munka, a fontos mozdulatokra mindig figyelni, éveken át.

Honnan tudtad, hogy ez lesz a hivatásod?

Amikor 2001-ben egymás után ötször néztem meg egy Szepsy Istvánnal készült interjút.

Mi volt az a jó tanács a pályád során, ami különösen hasznosnak bizonyult, és ki mondta azt?

Alkonyi László, a Borbarát Magazin főszerkesztője mondta, hogy a legjobb borásznak egyszerre kell maximálisan álmodozónak és maximálisan realistának is lennie. Tényleg így van, kivitelezni ezt viszont majdnem lehetetlen.

Mi volt a legemlékezetesebb „mellényúlásod” a munkád során?

Egyszer egyedül dolgoztam a pincében hajnalig, és sikerült a közlekedő edények elvét akaratlanul bemutatnom: reggelre a kádba lógatott slagon át kb. 700 palacknyi bor folyt el. Húsz percig csak dermedten álltam, még sírni sem tudtam; akkor ez az éves termésünk nagyjából harmada volt.

Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni és miért?

Egy darabig geológuskutató is, de a legmeghatározóbb a paraszti lét utáni vágy volt. Négyéves koromban a nagymamám magával vitt a rokonaihoz Sarkadra. Az állandóan dolgozó, mégis mindig jókedvű, szinte teljesen önellátó Imre bácsi és Juliska néni életöröme, környezete, a sokszínű mindennapi tennivalók, no meg a vén diófa, a csirkék, a malacok, a szőlőlugas örökre beoltották az amúgy tipikus pesti kissrácot. Egy hét után masszív tájszólással tértem haza. :)

Ki az, aki inspirál és miért?

Sándor Tamás, a bükki sajtkészítő az egyik legerősebb pozitív példa előttem. Itthon abszolút a szakma csúcsát jelenti, mégis ugyanolyan alázattal és megszállottsággal dolgozik a sajtjai tökéletesítésén, mint a pályája elején. Nem váltja aprópénzre a hírnevet, továbbra is megmaradt igazi maximalista műhelynek a vállalkozása, pedig piaci igény nagyságrendekkel több sajtra is lenne. Eközben műhelytitkait is megosztva tanít másokat, például néhány éve Székelyföldön egyszerű parasztcsaládokat is, hogy különlegesebb sajtokat készítve jobb megélhetésük legyen. A kiugró tehetség és profizmus mellett igazi közösségteremtő ember. Türelme is volt, mikor már tudta, mit akar csinálni, évekig csak tanult svájci mesterek mellett.

Támogatni szeretném

A verseny jelenlegi állása

42%

Az összes szavazatból eddig Bálintra adott szavazatok százaléka


Jelenlegi helyezés

1. hely

Támogatni szeretném

Ismerje meg a többi ízművészt!

Valaha ők is lelkes pályakezdők voltak. Mára már szakmájuk nagyjaiként tartjuk őket számon. Mi segített nekik kiemelkedni a többiek közül? És mit tanácsolnának azoknak, akik még nem értek ilyen messzire az úton? Bemutatkozásukból ez is kiderül!

Uc Korszakalkotok Web Sajat Oldal Talent Lent Harapunk
33%
Szavazati arány
Jelenleg:
2. hely

Ízvilág

Simonfai Balázs és Csanád Márton

Sörfőző mesterek – Hara’Punk Brewing

Meg szeretném ismerni

Uc Korszakalkotok Web Sajat Oldal Talent Lent Tothsandor 1770
25%
Szavazati arány
Jelenleg:
3. hely

Ízvilág

Tóth Sándor

Kávés szakember és baristatréner

Meg szeretném ismerni